1. Iniciokeyboard_arrow_right
  2. Romina Abarca

Romina Abarca


Romina Abarca
Profesora Asociada

Información de contacto

email romina.abarca@uc.cl
phone +56 9 55047417
VER PERFIL logo ORCID
Titulaciones

Doctora en Ciencia y Tecnología de Alimentos. Universidad de Santiago, Chile. 2015
Ingeniero de Alimentos, Universidad de Santiago, Chile. 2010
Licenciada en Ciencia y Tecnología de Alimentos, Universidad de Santiago, Chile, 2010.

Área de Desarrollo
Desarrollo de envases para alimentos, Microbiología e inocuidad de alimentos, Procesamiento de alimentos de origen animal

2020 Programa de Difusión Tecnológica (PDT). Código 20PDTLR-125897. Corfo. Directora periodo (junio-septiembre)

2019-2022. Antimicrobial composites based on polymers and bacteriocins with potential application as coatings systems on surfaces and equipment of the dairy industry to reduce the formation of biofilms and subsequent contamination in food processing lines”. Fondecyt de Iniciación. Investigadora responsable.

2018-2020 . Desarrollo e implementación de un paquete tecnológico para disminuir la incidencia de mohos filamentosos en quesos artesanales de la Región de los Ríos”. Fondo de innovación para la competitividad de la Región de Los Ríos (FIC). Directora.

2017. Concurso contratación postdoctorado. Universidad de Santiago de Chile. en el área de materiales para el envasado de alimentos y desarrollo de sensores para la determinación de agentes de deterioro en alimentos envasados. Cargo: Postdoctorando.

  • (2023) - Use of Chitosan-Based Polyelectrolyte Complexes for Its Potential Application in Active Food Packaging: A Review of Recent Literature. DOI: 10.3390/ijms241411535. Ver publicación
  • (2023) - Use of Polyelectrolyte Complexes Chitosan-Based for Its Potential Application in Active Food Packaging. A Review of Recent Literature. DOI: 10.20944/preprints202306.0355.v1. Ver publicación
  • (2023) - Development and Characterization of Films with Propolis to Inhibit Mold Contamination in the Dairy Industry. DOI: 10.3390/foods12081633. Ver publicación
  • (2022) - Biodegradable gelatin-based films with nisin and EDTA that inhibit Escherichia coli. DOI: 10.1371/journal.pone.0264851. Ver publicación
  • (2021) - Two Fascinating Polysaccharides: Chitosan and Starch. Some Prominent Characterizations for Applying as Eco-Friendly Food Packaging and Pollutant Remover in Aqueous Medium. Progress in Recent Years: A Review. DOI: 10.3390/polym13111737. Ver publicación